Twister

FAQNAND Geheugen en prijsveranderingen

Wat is NAND flash?

“NAND flash" is de geheugen chip in USB flash drives en vele andere elektronische items zoals mobiele telefoons en Apple Ipods. NAND flash geheugen chips verschillen in capaciteit en levensduur en worden slechts door enkele hi-tech fabrikanten geproduceerd zoals Hynix, Samsung, KIOXIA*, Sandisk, Micron en Intel .

Waarom veranderen de prijzen van NAND flash drives?

Zoals koffie en goud fluctueren ook de prijzen van NAND flash drives door de Wet van Vraag en Aanbod. Hynix, Samsung, KIOXIA*, Sandisk, Micron en Intel voeren productie controles zodat er op de wereldmarkt nooit teveel, of te weinig, aanbod verschijnt. Daarnaast kunnen grote ondernemingen zoals Apple, Sony en Nokia de prijzen beïnvloeden door hun machtige vraag.

Omdat de NAND flash het meest unieke onderdeel is in een USB flash drive fluctueren de prijzen van Flashbay gelijk aan de prijzen van NAND flash drives.

De prijs van de verschillende NAND flash geheugencapaciteiten fluctueren onafhankelijk. Om een indruk te krijgen volgt hier een grafiek wat duidelijk maakt hoe de prijzen van de verschillende capaciteiten fluctueren:

Nand flash prijs trend voor verschillende capaciteiten gedurende een bepaalde periode(Voor de technische lezer: deze grafiek is ontworpen door middel van Multi Level Cell (MLC) Grade A NAND flash prijzen van de wereldmarkt, met het dagelijkse laagste)

Maar ik dacht dat de prijs trend van Geheugen altijd benedenwaarts was?

Op lange termijn (bijvoorbeeld een jaar) klopt dit inderdaad, net zoals met alle types van computer geheugen, maar op korte termijn kunnen de prijzen ook flink stijgen wat je in de grafiek terug kan vinden)

Meestal stijgen de prijzen van NAND flash In het derde en vierde kwartaal van het jaar doordat de productie volumes stijgen van telefoons, MP3 spelers en andere elektronische items als voorbereiding op de grote vraag met kerst. De hogere geheugen capaciteiten zoals 32GB en hoger zullen eerder veranderen dan capaciteiten als 4GB en 8GB.

Zullen we prijzen snel dalen?

Het is lastig om te voorspellen hoe de prijzen zullen veranderen in de nabije toekomt doordat NAND Flash een beleggingsproduct is.

*Toshiba Memory werd omgedoopt tot Kioxia op 1 oktober 2019.