Twister

Weblog Powerbank Opladen

Hieronder leggen we uit wat de relatie is tussen de sterkte van een Powerbank en het aantal keer je er een mobiele telefoon of tablet kunt opladen voordat de Powerbank opnieuw opgeladen dient te worden.

Powerbank capaciteit
Powerbanks hebben een capaciteit die wordt gemeten in mAh (milliampère uur). Dit is een meting van het vermogen van de Powerbank. De standaard van de industrie is om het totale vermogen opgeslagen in de Power Bank cell(en) wordt vermeld als zijn capaciteit

Er wordt soms ten onrechte van uitgegaan dat het totale vermogen van een Power Bank kan worden overgedragen aan de batterij van het apparaat dat wordt opgeladen, zonder verlies. De fysieke realiteit is dat energie verloren gaat in verschillende stadia als lading wordt overgedragen van de Power Bank cellen naar het apparaat dat wordt opgeladen. Dit is hetzelfde bij alle Powerbanks, ongeacht het merk.

Waar gaat de energie verloren?
Wanneer een powerbank een apparaat aan het opladen is (bijvoorbeeld een telefoon), dan zijn er verschillende redenen dat energie verloren kan gaan:

1) De industriële standaardcellen die gebruikt wordt bij een powerbank heeft een output van 3,7 Volt. Deze spanning moet worden opgevoerd tot 5 Volt omdat dit de standaard voltage is van een USB-interface. Energieverlies tijdens het opladen is dan ongeveer 10-15%.

2) Bij het opladen van de powerbank vind er een zogeheten elektrische weerstand in de kabel plaats. De kwaliteit en lengte van de kabel speelt hier bij een belangrijke factor. Bijvoorbeeld: wanneer een kabel van 1 meter lang van slechte kwaliteit is, dan kan dit leiden tot aanzienlijke energieverlies vanwege de hoge weerstandswaarde.

3) Wanneer de stroom je toestel bereikt wordt de voltage verminderd van 5V tot ongeveer 4V. Dit om de specificaties van de batterij in je toestel tegemoet te komen. Hierdoor verlies je verder capaciteit

4) De kenmerken van het circuit in het aangesloten toestel bepalen hoeveel energie verloren gaat op dit moment. Indien je toestel een goede laadcapaciteit heeft, is het waarschijnlijk dat de laadtijd langer is dan standaard omdat de capaciteit (voltage) verminderd is. Toestellen van mindere kwaliteit (goedkopere merken) hebben vaak een minder efficiënte energieoverdracht, ook op normale snelheden.

5) Ten laatste is ook de kwaliteit en levensduurte van de batterij in het toestel bepalend voor de energieoverdracht. Als b.v. je telefoon 1-2 jaar oud is, laad deze hoogst waarschijnlijk minder efficiënt op dan een nieuwe telefoon waarvan de batterij minder laadbeurten heeft ondergaan. Iedere laadbeurt zorgt ervoor dat de volgende laadbeurt minder efficiënt verloopt en over tijd cummuleert dit in steeds meer verlies.


Wat gebeurt er met de verloren energie?
Energie gaat doorgaans verloren in de vorm van warmte, en daarmee de reden waarom apparaten doorgaans warm worden tijdens het opladen. Al onze Powerbanks bevatten meerdere beschermingsmaatregelen, een daarvan is dat de Powerbank zichzelf uitschakelt wanneer deze te warm wordt.

Als je meer informatie over onze powerbanks wilt ontvangen, vul dan deze aanvraagformulier in. Een Aacount Manager zal dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.


flashbay Auteur: Sam Sanchez
Laat als eerste een recensie achter
*
* Zal nooit zichtbaar zijn
(indien van toepassing)
Flashbay zal per email reageren.
Bij het versturen van dit formulier zullen wij uw gegevens behandelen conform met onze Privacy Policy.